robotfoto van de verdachte tijdens de schietpartij in Brussel 24 mei ll. Volgens André Vandoren, de baas van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD), was de aanslag op het Joods Museum in Brussel niet het werk van een “lone wolf”, een terrorist die in zijn eentje handelt. Dat zegt hij in een interview met De Tijd. Volgens Vandoren werken alle diensten in ons land aan een “grondige aanpak” van het probleem van de Syriëstrijders, maar “het blijft zeer moeilijk”.

Met de aanslag in Brussel is de problematiek van de Syriëstrijders opnieuw volop in het daglicht gekomen. Volgens De Tijd zijn er in ons land zeker 70 strijders uit Syrië teruggekeerd, van wie er 50 “zeer intensief moeten worden opgevolgd”, al wil ontslagnemend minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) dat cijfer niet bevestigen. In “De ochtend” op Radio 1 heeft André Vandoren, de chef van het OCAD, wel bevestigd dat het zeker om tientallen gevallen gaat. …


Ook de verdachte van de aanslag op het Joods Museum, Mehdi Nemmouche, is wellicht een Syriëstrijder. “De dader van de aanslag in het Joods Museum was – althans onder de identiteit die hij had bij zijn aanhouding – niet bekend bij de Belgische veiligheidsdiensten. Onze speurders hebben wel altijd gewerkt op de hypothese dat de dader een Syriëstrijder kon zijn”, zegt Vandoren in De Tijd.

“We moeten het gerechtelijk onderzoek afwachten, maar dit was in mijn ogen niet het werk van een terrorist die alles in zijn eentje doet”, waarschuwt Vandoren. Hij leidt dat naar eigen zeggen af uit gegevens die al verstrekt zijn over het curriculum van de verdachte. “Hij heeft de aanslag wel alleen gepleegd, maar hij heeft opleidingen gekregen en is zo geradicaliseerd”, zegt Vandoren in “De ochtend”. “Het onderzoek moet zijn volledig parcours in kaart brengen. Hoe is hij opgeleid? Hoe kon hij na de aanslag nog dagen onder de radar blijven?”

“Aandachtig blijven voor Al Qaeda”

Vandoren waarschuwt dat de meeste Syriëstrijders gevaarlijk zijn als ze terugkeren, maar volgens hem moeten we aandachtig blijven voor alle vormen van terrorisme gerelateerd aan Al Qaeda. Voor de G7-top van woensdag en donderdag in Brussel zijn alvast extra maatregelen genomen. “We hebben voor alle duidelijkheid op dit moment geen pertinente informatie over andere potentiële targets,” stelt Vandoren gerust, maar voorlopig houdt het OCAD wel het hoogste dreigingsniveau aan voor alle joodse ontmoetingsplaatsen.

De chef van het OCAD vindt overigens ook dat alle Belgische diensten de problematiek goed aanpakken. “Het is duidelijk dat België bij de eerste landen in Europa was om het gevaar van de Syriëstrijders in te zien.” Ook met de lokale besturen wordt er volgens hem goed samengewerkt. Maar evident is het niet. “We proberen een zo volledig mogelijk zicht te hebben op alle Syriëstrijders. Maar het blijft zeer moeilijk omdat we ter plaatse in Syrië natuurlijk niets kunnen controleren.”

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1986956

Lees ook: “EU moet bevreesd zijn voor gelijkaardige aanslagen” http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/2.33642?eid=1.1986974



Belga / De Tijd – foto: robotfoto van de verdachte tijdens de schietpartij in Brussel 24 mei ll.