Regine Beer kreeg in 2006 een ereteken van koning Albert [photo news]Regine Beer, overlever van de Holocaust en strijdster voor vrede en tegen racisme en onverdraagzaamheid, is overleden. Ze werd 93 jaar.

“Terwijl sommigen in Antwerpen ‘minder, minder’ scandeerden, zat een andere zaal vol mensen te denken aan een grande dame, Regine Beer.” Dat zegt Inga Verhaert, gedeputeerde bij de provincie Antwerpen en voorzitster van vrouwenbeweging Zijkant. Normaal gezien zou Beer zondag naar de jaarlijkse Straffe Vrouwenbrunch van Zijkant en ABVV komen om er een lifetime achievement award in ontvangst te nemen, maar haar familie zei op het nippertje af. “Beer was in het ziekenhuis opgenomen, waar ze later die dag ook is overleden”, zegt Verhaert. …


Beer is bekend als Holocaustoverlever. Decennialang doorkruiste ze ons land met haar verhaal – na meer dan 1.500 voordrachten zette ze er vorig jaar een punt achter.

De familie van Regine Beer vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Amsterdam, waar ze in 1920 geboren werd. Een jaar later keerden ze weer naar België. Daar werd Beer, op 3 september 1943, als 22-jarig meisje ’s nachts uit bed gelicht door de Gestapo om naar het Nachtegalenpark in Antwerpen te worden gebracht, toen hun hoofdkwartier. Daarna moest ze naar de Dossinkazerne in Mechelen. “Ik probeerde hen aan het verstand te brengen dat ik maar half-Joods was. Later werd ik op de trein gezet naar Auschwitz-Birkenau. Daar tatoeëerden ze het nummer A5148 op mijn arm”, getuigde ze.

Op 20 mei 1945 keerde Beer terug. Later deed de Antwerpse, die aan de slag ging als leerkracht, tal van keren haar verhaal. Ze schreef ook, samen met Paul De Keulenaer een boek over haar jaren in het concentratiekamp: ‘Mijn leven als KZ A 5148’.

Beer kreeg tal van prijzen. In 2012 werd ze in de Senaat door de Vrouwenraad gelouwerd tot Vredesvrouw.

Details over de uitvaart van Beer, die de moeder was van onder meer VRT-journalist Stefan Blommaert, zijn nog niet bekend.

Het Forum der Joodse Organisaties betuigt zijn medeleven aan de familie van Regine Beer.

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1827336/2014/03/24/Holocaust-overlevende-Regine-Beer-overleden.dhtml?utm_source=demorgen&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&utm_content=weekly

Lees ook: http://www.rtl.be/info/belgique/societe/1078354/deces-de-regine-beer-l-un-des-derniers-temoins-de-l-holocauste

 



De Morgen / RTL info – foto: Regine Beer kreeg in 2006 een ereteken van koning Albert [photo news]