Pagina 1 van 124  >  >>

vrijdag 2 okt 2015
Bron:  FJO - foto: vlnr. Philippe Markiewicz (CICB), EVP Frans Timmermans (EC), Hans Knoop (FJO), Eli Ringer (FJO) en Michel Gourary (14 April 2015)

Foto: (vlnr.) Philippe Markiewicz, Frans Timmermans (EC), Hans Knoop (FJO), Eli Ringer (FJO) en Michel Gourary (April 2015)EU maakt prioriteit van bestrijding antisemitisme
Vicevoorzitter Frans Timmermans volgt wens Joodse gemeenschap op

In deze turbulente periode die Europa nu ondergaat is er eindelijk positief nieuws.

De Europese autoriteiten hebben uiteindelijk besloten om actie te ondernemen ter bestrijding van antisemitisme, en er wordt een speciale coördinator benoemd binnen de Europese Commissie.

Dat maakte Vicevoorzitter Frans Timmermans donderdag bekend tijdens de conferentie over fundamentele rechten in Brussel.

De aanleiding hiervoor was reeds in juni 2014 tijdens het 3-daags congres rond de bestrijding van antisemitisme, racisme, en delegitimatie van Israël in Europa georganiseerd door het IJC in Jeruzalem.

Dhr. Eli Ringer, afgevaardigde en Erevoorzitter van het Forum der Joodse Organisaties, en Prof. Julien Klener, toenmalige voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie (CICB), hadden in naam van de Joodse gemeenschap van België voorgesteld dat er een Europese Commissaris zou worden aangesteld specifiek betreffende de problematiek van racisme en antisemitisme aan de Voorzitter van de Italiaanse Senaat, Z.E. Pietro Grasso, die de Europese Joodse delegatie uit 23 verschillende landen heeft ontvangen.

Dit initiatief werd succesvol mede ondersteund de Europese Joodse gemeenschappen en later door de nieuwe benoemde voorzitter van het CICB, Philippe Markiewicz, ...


vrijdag 18 sep 2015
Bron:  NIW.nl / Everyday Antisemitism UK - foto: 2 van de slachtoffers: het Amsterdamse hoogbejaard echtpaar, overlevenden van de Shoah, Samuel en Diana Blog [NIW.nl]

de slachtoffers: het Amsterdamse hoogbejaard echtpaar, overlevenden van de Shoah, Samuel en Diana Blog [NIW.nl]Amsterdam, Bilbao, Parijs en Manchester : Tijdens de laatste maand zijn er minstens 4 wrede antisemitische aanvallen te betreuren (behalve de vele incidenten van vandalisme). De wreedheid waarmee deze slachtoffers werden aangevallen, enkel en alleen omdat ze "jood" zijn, is afschuwelijk.

Onder de slachtoffers was het Amsterdamse hoogbejaard echtpaar, overlevenden van de Shoah, Samuel en Diana Blog. Zij hebben hun verhaal verteld aan het Nieuw Israëlitisch Weekblad :

"Een wrede beroving" - door Annet Röst - NIW.nl

Vorige maand werd in de Amsterdamse Heemstedestraat een hoogbejaard echtpaar zwaar mishandeld bij een overval in hun eigen woning. De wreedheid van de beroving riep nationale verontwaardiging op. Slachtoffers blijken de Joodse Samuel (87) en Diana (86) Blog te zijn. Voor het eerst vertellen ze hun verhaal.

Het echtpaar zit aan tafel van een revalidatie-afdeling voor een bord snijbonen en aardappelpuree. Ze zijn er net een paar dagen, na drie weken in het ziekenhuis te hebben gelegen vanwege hun verwondingen. „Ik hoef dit eten niet," zegt Diana terwijl ze naar haar bord kijkt. „Eten interesseert me niet meer. Ik heb zo'n pijn. Ik ben van binnen gebroken." Samuel neemt met moeite een hap. Hij is praktisch blind sinds die zwarte dag waarop twee als politiemannen vermomde criminelen zijn appartement binnenvielen. Tot die tijd functioneerden Diana en Samuel zelfstandig. Nu zitten ze allebei in een rolstoel, lopen gaat niet meer. Samuels ogen tranen. ...


vrijdag 11 sep 2015

Shana Tova 5776Wij wensen U allen een jaar
van geluk, gezondheid, vrede en voorspoed!

May this New Year be filled
with health, happiness, prosperity & peace!

Het Forum der Joodse Organisaties


woensdag 9 sep 2015
Bron:  Op de foto: (vlnr) Serge Rozen (CCOJB), Regine Sluszny-Suchowolski (FJO) en Eli Ringer (SJB) leggen een krans neer ter nagedachtenis van de weggevoerden van België
vlnr: Serge Rozen (CCOJB), Regine Sluszny-Suchowolski (FJO) en Eli Ringer (SJB)Mechelen - Zondag 6 september 2015 - De Jaarlijkse Bedevaart aan de Dossinkazerne stond dit jaar ook onder het teken van de 75ste Verjaardag van de Deportatie van de Joden van België naar Frankrijk.

De plechtigheid werd, zoals ieder jaar geopend, met het blazen van de Sjofar, prachtig uitgevoerd door Rabbijn Samuel Pinson.

Er werd hulde gebracht aan zowel de Joodse als aan de Zigeuner slachtoffers door het aansteken van de kaarsen en een zee van bloemen, neergelegd door prominenten en afgevaardigden van verschillende organisaties: O.a. onze ondervoorzitster, samen met de voorzitter van het CCOJB en de voorzitter van de Stichting van het Jodendom van België brachten hulde met een bloemenkrans (zie foto).

Professor Herman Van Goethem, conservator van het museum, wist ons te boeien met zijn nieuwe bevindingen over de weggevoerde Joden uit België naar de kampen in Frankrijk. Niet minder dan 6.000 Joden moeten m.n. toegevoegd worden aan de 25.000 die uit Dossin naar Auschwitz werden weggevoerd.  ...

vrijdag 4 sep 2015
Het Forum der Joodse Organisaties neemt met afschuw en medeleven kennis van
het lot van de vluchtelingen uit een aantal Arabische landen die na
mensonterende ontberingen trachten een veilig heenkomen in Europa te zoeken.

Op basis van de joodse humanitaire traditie en geboden dringt het FJO er
zowel bij de federale Belgische regering als bij de EU op aan menselijkheid
en barmhartigheid te laten prevaleren boven regelgeving. Als geen ander weet
het Joodse volk wat het betekent om te moeten vluchten en huis en haard te
verlaten om te ontkomen aan barbarij en genocide.

Tachtig jaar geleden trachtten joden Nazi-Duitsland te ontvluchten om aan
een dreigende genocide te ontkomen. Zij bonkten op deuren om toegelaten te
worden, maar vonden veelal geen gehoor. ...


donderdag 3 sep 2015
Premier Michel, Vicepremier Jan Jambon, Schepen Van Campenhout, Schepen Heylen en Burgemeester De WeverOp woensdag 2 september bracht Premier Charles Michel een vriendschappelijk bezoek aan de Joodse wijk in Antwerpen.

De premier, werd vergezeld door de Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, en burgemeester Bart De Wever, en verschillende leden van het Stadsbestuur.
Zij bezochten een synagoge, 2 Joodse school en het monument voor de gedeporteerden. Het bezoek werd opgevat als een wandeling door de Joodse buurt waarbij meer uitleg werd verschaft over de joodse tradities en gebruiken. 

Aan het monument voor de 25.000 gedeporteerde Joden werden bloemenkransen als eerbetoon neergelegd, waar vooraf 2 kaarsen werden aangestoken door Opperrabbijn Lieberman en Opperrabbijn Pollak.
Eli Ringer, Erevoorzittervan het FJO, en Regina Sluszny-Suchowolski, Ondervoorzitster van het FJO namen kort het woord.

U kan hieronder de teksten en de fotoreportage downloaden. 

 


maandag 31 aug 2015
Bron:  Ynetnews - foto: Een cactus supermarkt [Cactus website]

"Luxembourg chain pulls Israeli produce" - Largest supermarket chain in the European country caves in to pro-Palestinian protests and pressure - Itamar Eichner - Ynetnews

Luxembourg's largest supermarket chain, Cactus, had decided to halt the sale of produce until its supplier finds proof that its origin is not the West Bank.

The chain's management caved in to pressure by the pro-Palestinian organization Comité pour une Paix Juste au Proche-Orient, which held noisy demonstrations at the chain's stores, claiming that they sold products from settlements.

The protests continued for months, until managers acquiesced and wrote to the group that it was suspending the sale of Israeli produce.

The chain's management said income from Israeli produce is minimal and is not worth the annoyance to customers caused by protests. ...


woensdag 19 aug 2015

NATIONALE DAG VAN DE JOODSE MARTELAAR VAN BELGIË

 DE VERENIGING VAN DE JOODSE WEGGEVOERDEN IN BELGIË –
DOCHTERS EN ZONEN DER DEPORTATIE

nodigt u uit om de

59ste BEDEVAART AAN DE VOORMALIGE DOSSIN KAZERNE TE MECHELEN

G. de Stassartstraat 153 – Mechelen

ZONDAG 6 SEPTEMBER 2013 OM 11u00

bij te wonen

BIJEENKOMST VOOR DE KAZERNE VANAF 10u30


Pagina 1 van 124  >  >>

 

debug_display($entry);