Pagina 1 van 131  >  >>

woensdag 3 feb 2016
Bron:  NRC - foto: illustr. het Islamitisch College Amsterdam, dat in 2010 sloot nadat het ministerie besloot de school niet meer te bekostigen vanwege slechte prestaties [Cynthia Boll / ANP]

Het Islamitisch College Amsterdam, dat in 2010 sloot nadat het ministerie besloot de school niet meer te bekostigen vanwege slechte prestaties. Foto Cynthia Boll / ANP"Een docente burgerschap van een mbo in Amsterdam was nog maar net begonnen aan de les over discriminatie, toen een meisje met een Marokkaanse achtergrond opstond. Ze deed of ze een wapen vasthield en ermee in de rondte schoot. „Als ik een kalasjnikov had, schoot ik alle Joden dood", riep ze.

De docente zei haar dat Joden en meisjes zoals zij veel met elkaar gemeen hadden. Ze vroeg haar zich in te leven in een willekeurig Joods meisje van vijf jaar uit Amsterdam. Geen spoor van empathie. Het meisje wist alleen: de Joden moeten dood. Andere studenten, leerlingen van Turkse komaf en niet-moslima's, begonnen hun klasgenoot bij te vallen. De Surinaamse studenten hielden hun mond. Aan het eind van de les kwam de boze leerling naar de docente toe. Ze was nu helemaal rustig en hoopte dat de docente op het goede pad zou komen. „Dat gun ik u." ..."


woensdag 27 jan 2016
Bron:  Raphael Werner, voorzitter FJO / AJC- logo en Burgemeester Bart De Wever [Wikipedia]
Het AJC Transatlantic Institute heeft eind vorig jaar de campagne "Mayors United Against Anti-Semitism"  ter bestrijding van het antisemitisme gelanceerd bij de burgemeesters van Europa en de Verenigde Staten.

Er hebben reeds honderden burgemeesters ondertekend in de VSA in 2015, en de campagne heeft momenteel de steun van zo'n 30-tal Europese burgemeesters, o.a. de Londense burgemeester Boris Johnson.

Het Forum der Joodse Organisaties heeft zich geassocieerd met dit project en is verheugd u te kunnen meedelen dat Burgemeester Bart De Wever het initiatief van het AJC steunt en als eerste burgemeester van België de verklaring heeft ondertekend.
Dit geeft een sterk signaal voor Antwerpen en voor heel Vlaanderen.


woensdag 27 jan 2016
Bron:  JPost - foto: Memor kaars (illustr.)

"International Holocaust Remembrance Day spans across religions and borders" - JPost - By Sam Sokol - 27/1/2016

Last week, the Vatican issued a statement saying the memorial day "calls for a universal and ever deeper respect for the dignity of every person," Radio Vatican reported.

Nations and Jewish communities around the globe are set to commemorate International Holocaust Remembrance Day on Wednesday with ceremonies and memorials coinciding with the 71st anniversary of the liberation of Auschwitz.

In Washington, US President Barack Obama will attend a ceremony at the Israeli Embassy posthumously honoring four Righteous Among the Nations – non- Jews who risked their lives to save Jews during the Holocaust.

"The US president has not been at the embassy in the US for many years," Prime Minister Benjamin Netanyahu said on Sunday at the weekly cabinet meeting, calling the event "another testament that the US-Israel relationship... is very strong and stable" despite disagreements between the two states.

Among those being honored is US Army master-sergeant Roddie Edmonds (died 1985), from Knoxville, Tennessee, who, when imprisoned in a German POW camp, refused to identify Jewish soldiers under his command, telling the camp commandant: "We are all Jews." ...


dinsdag 26 jan 2016
Bron:  Kazerne Dossin - foto: Affiche Tentoonstelling "Geborgen Verborgen" - André Goezu - 05.02.2016- 04.09.2016
Affiche Tentoonstelling "Geborgen Verborgen" - André Goezu - 05.02.2016- 04.09.2016

De tijdelijke tentoonstelling Geborgen Verborgen vertelt het verhaal van de Antwerpse stadsjongen André. Tijdens de oorlog duikt hij onder bij een gezin op het platteland. Hij komt er in een hele andere wereld terecht, in een warm en veilig gezin midden in de natuur. Die herinneringen vormen de basis van de schilderijen die hij later als kunstenaar zal maken. Een tentoonstelling over een jongetje dat wist te ontsnappen aan de Holocaust en ondanks alles een warme thuis vond in zijn onderduikgezin. Ben je tussen 6 en 12 jaar? Volg dan samen met je ouders het artistieke gezinsparcours bij deze tentoonstelling. We dagen je uit om op een andere manier te kijken naar de werken van de schilder.

Over de tentoonstelling
De oorlog brengt in 1940 onrust en angst in de Joods-Belgische familie van André Goezu. Al snel wordt duidelijk wat de Duitse bezetting betekent. Andrés vader wordt vanuit de Dossinkazerne gedeporteerd voor dwangarbeid en komt om in Auschwitz-Birkenau. ...


dinsdag 26 jan 2016
Bron:  IsraelToday / Die Welt - foto: Israëlische hulpverleners (IsraAID) helpen hun gedoodverfde vijanden op Lesbos.. [screenshot]

Israëlische hulpverleners helpen hun gedoodverfde vijanden op Lesbos..Lesbos is een van de Griekse eilanden met het hoogste aantal vluchtelingen. Op het strand wacht een team van artsen en verpleegkundigen van de Israëlische hulporganisatie IsraAID (Israel Forum for International Humanitarian Aid), bestaande uit Joodse en Arabische Israëli’s, de vluchtelingen op.

Zij hebben een medische unit opgezet aan het strand en bieden hulp aan de vluchtelingen die gewond, ontredderd en hulpeloos aankomen. Veel van hen hebben lichte verwondingen, sommigen zijn zelfs zwaar gewond en komen direct van het slagveld in Syrië.

Het Israëlische team is, in vergelijking met andere hulpverleners ter plekke, beter in staat om de vluchtelingen te helpen om de simpele reden dat de meeste teamleden Arabisch spreken.’ ...


woensdag 20 jan 2016
Bron:  De Redactie - foto: Simon Gronowski, die op 11-jarige leeftijd werd opgesloten en gemarteld door de Gestapo, gaat na al die jaren terug naar de beruchte kelders_18 januari 2016 [screenshot]

Simon Gronowski, die op 11-jarige leeftijd werd opgesloten en gemarteld door de Gestapo, gaat na al die jaren terug naar de beruchte kelders_18 januari 2016 [screenshot]De centrale veiligheidsdienst van de nazi’s had tijdens WO II meerdere gebouwen aan de Louizalaan in Brussel opgevorderd.
In de kelders van twee van die gebouwen hield de Gestapo tegenstanders, verzetslieden en Joden gevangen.
Ze zijn sinds vorige week beschermd erfgoed.

Reporter Lauwke Vandendriessche keert met de joodse Simon Gronowski terug naar de Gestapo-kelders.
Hij komt er vandaag voor het eerst sinds hij er als 11-jarige jongen heeft gevangen gezeten.


woensdag 6 jan 2016
Bron:  FJO/ De Zondag / Belga - foto: Ambassadeur Jan Deboutte [IHRA_2013] en Etienne Vermeersch (onderaan)

Ambassadeur Jan DeboutteFilosoof Etienne Vermeersch pleit in De Zondag opnieuw voor een absoluut recht op vrije meningsuiting, behalve als het gaat om laster, eerroof en het aansporen tot een misdaad. In het kader daarvan moeten racistische uitspraken en zelfs negationisme kunnen, vindt hij.

Reactie van Amb. Jan Deboutte: "De moord op 6 miljoen Joden is de best gedocumenteerde misdaad tegen de mensheid. Ontkenning of bagatellisering van de Holocaust is altijd politiek gemotiveerd. Meestal is het een poging om Israël of "de Joden" in het algemeen te treffen. Het gaat dus wel degelijk om het verspreiden van haat tegen een bepaalde bevolkingsgroep wat, terecht, bij wet is verboden.
Negationisme is bovendien moreel verwerpelijk: de slachtoffers worden als het ware opnieuw vermoord en de nabestaanden wordt zelfs de mogelijkheid om te rouwen ontzegd: er is immers "niets gebeurd".

Het is verwonderlijk dat een prominent moraalfilosoof de mening verbreidt dat negationisme omwille van de vrijheid van meningsuiting moet mogelijk zijn. Het is nog meer verwonderlijk dat hem hiertoe een breed forum wordt aangeboden.
De beperking dat met het niet langer strafbaar stellen van negationisme kan gewacht worden tot de onmiddellijke nabestaanden verdwenen zijn is bovendien verwerpelijk. De kinderen en kleinkinderen van de slachtoffers zijn immers ook slachtoffers." 

 


donderdag 24 dec 2015

   Het comité van het FORUM der Joodse Organisaties
wenst u allen voor 2016   

een jaar van vrede, samenhorigheid, begrip, tolerantie, samenwerking, geluk en gezondheid !!!
 
Fijne feestdagen! Gelukkig Nieuwjaar!   
Bonnes Fêtes! Bonne Année!   
Frohe Feiertage! Glückliches Neues Jahr! 
Season's Greetings! Happy New Year !
 

 


Pagina 1 van 131  >  >>

 

Doelstellingen

 • Bestrijding van racisme, antisemitisme en xenofobie, onder gelijk welke vorm;  aanmoedigen van verdraagzaamheid en bevorderen van wederzijds begrip onder alle volkeren;
 • Steunen van maatregelen die de veiligheid van de joodse gemeenschap - haar leden, haar
  organisaties en haar instellingen - moeten verzekeren;
 • Bevorderen van de solidariteit met de Staat Israël, toevluchtsoord voor alle vervolgde en bedreigde
  joden en joodse gemeenschappen;
 • Steun en hulpverlening aan alle joden en joodse gemeenschappen waar ook ter wereld, die omwille
  van hun afkomst vervolgd en bedreigd worden;
 • Samenwerking met het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, vertegenwoordigend lichaam
  van de Israëlitische Gemeenten in België;
 • Verdediging en bevordering van het nationaal en internationaal joods historisch, cultureel en religieus erfgoed;
 • Bevorderen van de verstandhouding en het onderling begrip binnen de joodse gemeenschap.

Contact

Forum der Joodse Organisaties

Lange Herentalsestraat 48
BE - 2018 Antwerpen
Tel: +32 (0)3 231 58 48

debug_display($entry);