Pagina 1 van 108  >  >>

donderdag 20 nov 2014
Bron:  FJO - op de foto: Minister-president Geert Bourgeois (in het midden) en van links naar rechts Daniël Werner, Regina Sluszny, Eli Ringer en Raphael Werner

Op de foto: Minister-president Geert Bourgeois (in het midden) en van links naar rechts Daniël Werner, Regina Sluszny, Eli Ringer en Raphael WernerHet FORUM der Joodse Organisaties, vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap van Vlaanderen, werd vandaag voor een eerste kennismaking ontvangen door de heer minister-president Geert Bourgeois.

De delegatie bestaande uit Raphael Werner, Eli Ringer, Regina Sluszny en Daniël Werner heeft enkele verontrustende zaken met betrekking tot de Joodse gemeenschap aan de minister-president uiteengezet, nl.: Antisemitisme, de beveiliging van de joodse instellingen, het Interfederaal Gelijke Kansencentrum & de NGO’s, en het importeren van het Midden-Oosten conflict.

De minister-president was heel receptief en heeft verzekerd dat hij alles in het werk zal stellen om de veiligheid, respect en begrip jegens de Joodse Gemeenschap te bewerkstelligen en te garanderen. Een open deur en een luisterend oor zijn daarbij de eerste essentiële stap.

De minister-president kon het FORUM geruststellen met de belofte zich volop in te zetten voor de toekomst van de Joodse gemeenschap in België en bevestigde dat hij geen millimeter zou toegeven wat betreft de strijd tegen het antisemitisme. Deze uitspraken van de minister-president lopen gelijk met deze van de Premier en de minister van Binnenlandse Zaken, die het FORUM eerder reeds hadden ontmoet. Sommige van deze maatregelen reeds werden geïmplementeerd.

Er werd afgesproken om regelmatig contact te blijven houden.


woensdag 19 nov 2014
Bron:  Jacquot Grunewald - "ADFI-Infos" - 11/11/2014 - Foto: de Tempelberg met de Rotskoepel en de Klaagmuur. Foto EPA

Foto: de Tempelberg met de Rotskoepel en de Klaagmuur. Foto EPA Prier sur la Montagne ou ailleurs? - Jacquot Grunewald - Ecrit pour "ADFI-Infos" - 11 Novembre 2014

Ne pas permettre aux Juifs de prier sur le Mont du Temple s'inscrit dans une longue tradition historique. Le premier à l'interdire fut Nabuchodonosor. Il y a 2590 années. Pour être sûr d'être compris, il abattit le Temple qui s'y trouvait. En plus, comme on n'est jamais vraiment sûr de rien, il amena les Juifs jusque chez lui. Mais vous les connaissez... 50 ans plus tard, ils étaient de retour! Ne me demandez pas comment ils ont fait, c'est comme ça. Et illico, ils gravirent la Montagne pour y reconstruire leur Temple.

656 années après Nabucho, ce fut le tour des Romains. Bis repetita et le Temple brûla en l'an 70. Et comme on n'est jamais sûr de rien, ils interdirent aux Juifs, 65 ans plus tard, de mettre les pieds à Jérusalem. Dans la foulée, ils massacrèrent un demi million d'entre eux qui, pourtant dépourvus de potion magique, avaient cru malin de prendre les armes pour exprimer leur désaccord. Du coup, afin d'être sûr qu'ils ne se rendraient plus à Jérusalem, mais pour de bon, cette fois, l'empereur Adrien eut l'idée de supprimer Jérusalem. A sa place, il construisit "Aela Capitolina". Pourquoi un Juif pénétrerait-il dans Aela Capitolina, ses cirques et ses temples païens ? Un truc comme ça, fallait être Romain pour y penser. Pas un esprit obtus comme Nabucho! Pour être sûr, n'est-ce pas, il supprima aussi "Erets Israël" et fit du Pays d'Israël: La "Palestine". ...


dinsdag 18 nov 2014
Bron:  FJO - foto:

Het bloedbad na de aanslag in de synagoge Heden ochtend is er weerom een terroristische aanslag gepleegd in Jeruzalem.

Na de opzettelijke aanrijdingen van Israëlische burgers de laatste weken zijn vandaag twee Palestijnen een synagoge binnengedrongen in de orthodoxe wijk Har Nof.

Een van hen werkte in een supermarkt net naast de synagoge en wist dus perfect dat op dat moment het ochtendgebed aan de gang was en er zich veel mensen in de synagoge bevonden. Zij waren gewapend met vuurwapens, messen en bijlen.

Een heilige plaats van rust en ingetogenheid werd plots een bloedbad waar vier doden en ettelijke zwaargewonden vielen, die nog steeds voor hun leven vechten. Hiermee heeft het Midden-Oosten conflict een nieuw dieptepunt bereikt.

Zelfs synagoges zijn niet meer veilig. Even erg als de daad zelf is de reactie vanuit Palestijnse kant: de barbaarse aanslag wordt uitbundig gevierd door het afvuren van vreugdeschoten en het uitdelen van snoepjes.

Het Forum der Joodse Organisaties veroordeelt deze aanslag ten stelligste en wenst haar medeleven uit te drukken met de slachtoffers van deze terreurdaad.


maandag 17 nov 2014
Bron:  GVA - Foto: Hassan Naib Diab [Canadian Press]

Hassan Naib DiabHet Forum der Joodse Organisaties vraagt dat de Belgische justitie alles in het werk stelt om Diab in ons land te berechten: "Terroristen zouden nooit vrijuit moeten gaan".

Hassan Diab, verdacht van de bloedige aanslag in de Antwerpse Diamantwijk in 1981, zit sinds dit weekend in een Franse cel. Joodse organisaties vragen justitie alles in het werk te stellen om hem, zelfs na 33 jaar, ook in België te berechten.

Op 20 oktober 1981 ontploft in de Antwerpse Hoveniersstraat een geparkeerde bestelwagen. Balans: drie doden en 106 gewonden.

In 2008 wordt in Canada Hassan Naib Diab aangehouden, een Palestijn met Libanees paspoort. Dat gebeurde op vraag van het Franse gerecht, dat hem verdenkt van de bomaanslag op een synagoge in 1980 in Parijs én van de aanslag in Antwerpen een jaar later. Afgelopen weekend werd hij door Canada uitgeleverd aan Frankrijk.

Joodse organisaties in ons land dringen er op aan dat het Belgisch gerecht er alles aan doet om Hassan Diab ook in ons land te berechten. "Zelfs na zoveel jaren is dit nog van groot belang", zegt Eli Ringer, erevoorzitter van het Forum der Joodse organisaties. "Het gerecht moet deze link grondig onderzoeken." ...


maandag 17 nov 2014
Bron:  JTA / Reuters - foto: Amerikaanse Ambassadeur aan de VN, Samantha Power

Amerikaanse Ambassadeur aan de VN, Samantha Power"Make no mistake – we have a problem," said Samantha Power at he Berlin OSCE Conference.

(JTA) — Rising anti-Semitism in Europe threatens not only Jews but overall European values, the U.S. ambassador to the United Nations, Samantha Power, said at a conference on anti-Semitism in Berlin.

The event, which concluded Thursday, was organized by the Organization for Security and Co-operation in Europe to mark the 10th anniversary of the first OSCE conference on anti-Semitism and its concluding declaration, which underscored that political events in the Middle East were no excuse for hate crimes.

That admonition of 2004 remains relevant today, Power said, adding that "robust steps must be taken" to combat the problem....


zaterdag 15 nov 2014
Bron:  FJO
15 november 2014 - Het Forum der Joodse Organisaties heeft met afgrijzen kennis genomen van de feiten die zich in de ochtend van 15 november 2014 hebben afgespeeld ter hoogte van de Pelikaanstraat te Antwerpen.

Hierbij werd een joods-orthodoxe man in koelen bloede neergestoken en zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens de laatste berichten verkeert hij buiten levensgevaar.

Aangezien deze man geen commerciële activiteiten uitoefent, is de kans zeer reëel dat we hier te maken hebben met een daad van puur antisemitisme.

Het FORUM, als vertegenwoordiger van de Joodse Gemeenschap, heeft er alle vertrouwen in dat de politionele diensten alle middelen zullen inzetten om de dader te vinden en te berechten.

Evenzeer spreekt het FORUM zich hoopvol uit dat de autoriteiten verder al het nodige zullen doen om de joodse instellingen en joodse inwoners te beschermen zodat dergelijke feitelijkheden in de toekomst ten alle koste kunnen vermeden worden.

Het voltallig bestuur van het FORUM wenst de heer J.M. een spoedig herstel.


vrijdag 14 nov 2014
Bron:  Israëlische Ambassade voor België en Luxemburg - foto: de Tempelberg in Jeruzalem (illustratie)
de Tempelberg in JeruzalemWat is de betekenis van de Tempelberg? Is het een heilige plaats voor zowel joden als moslims?

De Tempelberg in Jeruzalem, waar voorheen de twee joodse tempels gevestigd waren, is de meest heilige plaats binnen het Judaïsme. De plaats wordt tevens "Haram al-Sharif" genoemd door de Moslims, waarop hun moskee "al-Aqsa" staat, het derde belangrijkste bedevaartsoord binnen de Islam, de Rotskoepel (wat geen moskee is) en verschillende andere kleinere gebouwen.

De al-Aqsa moskee staat op het meest zuidelijke deel van de esplanade op de Tempelberg en omslaat een relatief kleine oppervlakte. Historische bronnen situeerden de vestiging van de joodse tempels op de Tempelberg op een ander deel van de esplanade dan waar de moskee zich vandaag bevindt.

Garandeert Israël de vrijheid van godsdienstbeleving op de Tempelberg en wat houdt het status-quo binnen deze zone? ...

donderdag 13 nov 2014
Bron:  Israëlische Ambassade voor België en Luxemburg - foto: Hamas (illustratie)

Hamas

Het zakenmagazine Forbes reveleerde gisteren (11 November) dat Hamas de op één na rijkste terroristische organisatie is ter wereld.

Zij wordt enkel voorgegaan door de Islamitische Staat (IS). Hun inkomsten worden vooral gegenereerd uit internationale hulp en vanuit NGO’s.

Om hun operaties financieel te ondersteunen hebben terroristische groeperingen nood aan aanzienlijke geldstromen en wenden daarbij veelal dezelfde methoden tot fondsenwerving aan als criminele organisaties zoals drugshandel, diefstal of afpersing.

Enorme geldsommen worden echter regelmatig overgemaakt door VZW’s, niet-gouvernementele organisaties, hulpverleners, financiële instellingen- tot zelfs enkele regeringen. Zodoende vloeit een aanzienlijk percentage van de internationale hulp aan Gaza naar Hamas. ...


Pagina 1 van 108  >  >>

 

Doelstellingen

 • Bestrijding van racisme, antisemitisme en xenofobie, onder gelijk welke vorm;  aanmoedigen van verdraagzaamheid en bevorderen van wederzijds begrip onder alle volkeren;
 • Steunen van maatregelen die de veiligheid van de joodse gemeenschap - haar leden, haar
  organisaties en haar instellingen - moeten verzekeren;
 • Bevorderen van de solidariteit met de Staat Israël, toevluchtsoord voor alle vervolgde en bedreigde
  joden en joodse gemeenschappen;
 • Steun en hulpverlening aan alle joden en joodse gemeenschappen waar ook ter wereld, die omwille
  van hun afkomst vervolgd en bedreigd worden;
 • Samenwerking met het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, vertegenwoordigend lichaam
  van de Israëlitische Gemeenten in België;
 • Verdediging en bevordering van het nationaal en internationaal joods historisch, cultureel en religieus erfgoed;
 • Bevorderen van de verstandhouding en het onderling begrip binnen de joodse gemeenschap.

Contact

Forum der Joodse Organisaties

Lange Herentalsestraat 48
BE 2018 Antwerpen
Tel: +32 (0) 3 231 58 48
Fax: +32 (0) 3 232 52 62

debug_display($entry);