Pagina 1 van 113  >  >>

dinsdag 27 jan 2015
Bron:  Premier.be / foto: Premier Charles Michel in de Grote synagoge van Europa te Brussel op 26 jan 2015

Premier Charles Michel in de Grote synagoge van Europa te Brussel op 26 jan 2015

Toespraak van de Premier op maandag 26 januari 2015 in de Grote Synagoge van Brussel, Grote Synagoge van Europa, tijdens de herdenkingsplechtigheid ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de Bevrijding van de Concentratiekampen

"Mesdames & Messieurs, Dames en Heren,

Il y a 70 ans, les Alliés découvraient avec stupeur l'horreur indicible des camps de la mort. La Shoah n'a pas d'équivalent dans l'histoire pourtant riche en atrocités.
C'est un crime industriel, planifié et méthodique. C'est un crime contre l'essence même de l'homme. C'est un crime qui entendait dénier à une partie de l'humanité le droit d'en faire partie.
C'était il y a septante ans. C'était hier.

Aujourd'hui, je me tiens devant vous pour commémorer ce tragique événement. Je me tiens devant vous pour rendre hommage à ces six millions de Juifs exterminés durant la guerre.
Je me tiens devant vous pour réaffirmer notre condamnation de ce crime à jamais impardonnable. Pour ces raisons, je serai demain à Auschwitz. Je participerai aussi le 5 mai au train des 1000. ...


maandag 26 jan 2015

Remarks by Ambassador Samantha Power, U.S. Permanent Representative to the United Nations, at a General Assembly Meeting on Anti-Semitism

Samantha Power, U.S. Permanent Representative to the United Nations  -  New York, NY - January 22, 2015

In Judaism, the Sabbath is a holy day of rest and spiritual reflection, when Jews remember the miracle of Genesis and the exodus that followed their ancestors’ liberation from slavery. For many Jews, the ritual centers on Shabbat dinner, which begins at sundown on Friday night. Families come together to light the candles and sing the blessings over wine and challah.

January 9, 2015, the day a terrorist attacked a kosher supermarket in Paris, was a Friday.  ...


vrijdag 23 jan 2015

Antwerpen, 23 januari 2015 - De vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap van België, Prof. Julien Klener (CCIB), Dhr. Eli Ringer (FJO) en Dhr. Maurice Sosnowski (CCOJB), werden deze voormiddag ontvangen door Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, naar aanleiding van de geurtenissen in Parijs en te Verviers.

In een open gesprek werden diverse onderwerpen behandeld, zoals de gevolgen van het gebeuren op onze samenleving in het algemeen én op de Joodse gemeenschap in het bijzonder.

Aan bod kwamen verder de vraag naar de aanstelling van een Speciale Europese gezant belast met de antisemitische problematiek.
Verder werd van gedachten gewisseld omtrent een duidelijk signaal vanwege ons land tijdens het actuele V.N.-debat over jodenhaat.

Version en français ci-dessous (cliquer ici)


vrijdag 23 jan 2015
Bron:  De Standaard - foto: screenshot medeplichtige M. Nemmouche [DS]
screenshot medeplichtige M. Nemmouche [DS]Mehdi Nemmouche (29) kreeg hulp bij de aanslag op het joods museum. Het ziet er zelfs meer en meer uit dat hij minstens twee medeplichtigen had. Nieuwe politiebeelden tonen één van die medeplichtigen.
Net als de recent verijdelde aanslagen op politiekantoren en politiemensen, blijkt de aanslag op het joods museum van 24 mei steeds meer het werk te zijn van een groep.

De federale politie heeft nu de beelden verspreid van een man die in het gezelschap van Mehdi Nemmouche te zien is op 28 mei 2014, vier dagen na de aanslag.

De beelden werden gemaakt op de Koning Albert II laan, vlakbij het Noordstation in Brussel. Op het moment dat Nemmouche een ticket ging kopen voor de bus naar Marseille. Een dag later stapte hij ook effectief op de bus naar Marseille. Bij zijn aankomst daar werd hij opgepakt bij een controle door de douane. Ondertussen werd Nemmouche uitgeleverd en zit hij in Brugge in de cel.

De politie doorploegde na de aanslag alle camerabeelden van de stad waarom Nemmouche zou kunnen te zien zijn. Daarbij vonden ze de beelden die nu opdoken. De bewuste beelden zijn al maanden in het bezit van het gerecht. Maar men slaagde er niet in de man naast Nemmouche te identificeren. Daarom werd nu een opsporingsbericht verspreid. ...


dinsdag 20 jan 2015
Bron:  De Standaard / Reuters/ i24news - foto: Federica Mogherini, Hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en defensiebeleid van de EU

Federica Mogherini, Hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en defensiebeleid van de EUDe Europese Unie tekent beroep aan tegen de beslissing van het Hof van Justitie om het Palestijnse Hamas te schrappen van de lijst met terreurorganisaties. Dat heeft Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, maandag aangekondigd. Door in beroep te gaan wordt de beslissing van het Hof opgeschort.

Hamas prijkte al sinds 2001 op de Europese lijst van terroristische organisaties. Op 17 december 2014 besliste het Gerecht van Eerste Aanleg van het EU-Hof dat de opname van Hamas niet gerechtvaardigd was. De EU-lidstaten baseerden zich voor hun beslissing op 'feitelijke toerekeningen in de pers en op internet' en niet op 'onderzochte en door relevante autoriteiten bevestigde daden'

Federica Mogherini, die maandag met de Europese buitenlandministers vergadert in Brussel, wijst erop dat het Gerecht alleen procedurele gronden aanhaalt voor zijn beslissing en 'geen oordeel velt over het eigenlijke bestempelen van Hamas als terroristische organisatie'. Door de zaak voor te leggen aan het Hof van Justitie - als beroepsinstantie na de uitspraak van het Gerecht - worden de gevolgen van de beslissing opgeschort. Zo blijven de tegoeden van Hamas op Europese bodem voorlopig geblokkeerd.

Intussen bekijkt Europa ook hoe ze gelijkaardige beslissingen van het Hof of het Gerecht in de toekomst kan vermijden. 'Het bestrijden van terrorisme blijft een prioriteit voor de Europese Unie', zegt Mogherini. 'In die zin is de EU vastberaden de financiering van terrorisme te stuiten.' ...


maandag 19 jan 2015
Bron:  JPost - foto: Belgische soldaat bewaakt Joods mueum te Brussel (illustr.) [JPost]

Belgische soldaat bewaakt Joods mueum te Brussel (illustr.) [JPost]"Belgian Jews repudiate call for gun ownership" - JPost - By SAM SOKOL 

Brussels-based cleric has no authority to speak in name of country's Jewry, chief rabbi says.

Belgian Jewish leaders denounced calls for their governments to issue gun permits to members of their communities this weekend, saying that such efforts could lead to harrowing consequences.

Last week, Rabbi Menachem Margolin, the Brussels-based head of the European Jewish Association (EJA) and the affiliated Rabbinical Center of Europe, sent a letter to senior officials in a number of EU states requesting that gun laws be loosened to allow "designated people" among Europe's Jews "to own weapons for the essential protection of their communities."

Both community heads and Jewish business owners should be trained in firearms and be permitted to carry them, he said in a statement.

"There is absolutely no intention to create a pro-active force. Rather, we expect local authorities to identify, train and oversee all designated armed personnel," Margolin said.

Belgian Jews were quick to distance themselves from Margolin's comments, asserting that he does not represent their communities. ...


woensdag 14 jan 2015

Tienduizenden wonen de begrafenis van de franse slachtoffers bij in Jerusalem 13 jan 2015Op de begrafenis van de vier slachtoffers - van de Parijse terreuraanval - in Givat-Shaul te Jerusalem hebben de Erevoorzitters van het FORUM, Eli Ringer en Kouky Frohmann de rouwbetuigingen overgebracht van de Belgische Joodse gemeenschap.

Na de plechtigheid werd de Belgische delegatie ontvangen in de Knesset voor een onderhoud met Yuli Edelstein, voorzitter van de Knesset.

Nadien hadden ze eveneens een onderhoud met Dr. Eran Lerman, Nationaal afgevaardigde van de Veiligheidsraad en Internationale Zaken in Israël en Minister Zeev Elkin, afgevaardigde van Buitelandse Zaken en Defensiecomité van de Knesset.

Hierover meer in het artikel van The Jerusalem Post: "Edelstein meets with European Jewish leaders and clarifies that the enemy is not Islam, but radical Islam." Zie hierbij uittreksels van het artikel met het interview van Erevoorzitter Eli Ringer ...


dinsdag 13 jan 2015
Bron:  ATV - foto: Raphael Werner, voorzitter FJO (screenshot)

Raphael Werner, voorzitter FJOInterview van onze voorzitter Raphael Werner voor ATV nieuws van 13/01/2015:

"De extra politiepatrouilles in de joodse wijk in Antwerpen blijven voorlopig behouden. Dat is beslist na een overleg van burgemeester De Wever met de korpschef en het Forum der Joodse Organisaties.
De joodse verenigingen vragen ook expliciet om het leger in te schakelen in Antwerpen, als bijkomende beveiliging." [ATV]

Herbekijk via deze link: http://atv.be/nieuws/2015-01-13/joden-vragen-inzet-leger-in-antwerpen/#.VLV0FHtnu4k


Pagina 1 van 113  >  >>

 

Doelstellingen

 • Bestrijding van racisme, antisemitisme en xenofobie, onder gelijk welke vorm;  aanmoedigen van verdraagzaamheid en bevorderen van wederzijds begrip onder alle volkeren;
 • Steunen van maatregelen die de veiligheid van de joodse gemeenschap - haar leden, haar
  organisaties en haar instellingen - moeten verzekeren;
 • Bevorderen van de solidariteit met de Staat Israël, toevluchtsoord voor alle vervolgde en bedreigde
  joden en joodse gemeenschappen;
 • Steun en hulpverlening aan alle joden en joodse gemeenschappen waar ook ter wereld, die omwille
  van hun afkomst vervolgd en bedreigd worden;
 • Samenwerking met het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, vertegenwoordigend lichaam
  van de Israëlitische Gemeenten in België;
 • Verdediging en bevordering van het nationaal en internationaal joods historisch, cultureel en religieus erfgoed;
 • Bevorderen van de verstandhouding en het onderling begrip binnen de joodse gemeenschap.

Contact

Forum der Joodse Organisaties

Lange Herentalsestraat 48
BE 2018 Antwerpen
Tel: +32 (0) 3 231 58 48
Fax: +32 (0) 3 232 52 62

debug_display($entry);