Pagina 1 van 135  >  >>

dinsdag 3 mei 2016
Herdenking van de "Dag van de Overwinning voor de Democratie" 
en
Herdenking van de "Opstand van het Getto van Warschau"

Organisatie: Forum der Joodse Organisaties
 
Jaarlijkse Herdenkingsplechtigheid
maandag 9 mei 2016 om 18u00*

@ Belgiëlei nr 22 in de nabijheid van het Monument voor de Gedeporteerde Antwerpse Joodse Burgers

* gelieve plaats te nemen om 17u45

dinsdag 3 mei 2016
Bron:  FJO - foto: Claude Marinower tijdens de Shoah Herdenking op 6 Mei 2015 [D. Woodrow]

Claude Marinower tijdens de Shoah Herdenking op 6 Mei 2015Ingevolge sommige commentaren wensen wij te benadrukken dat ons communiqué gericht was aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en geen verwijt was ten aanzichte van schepen Claude Marinower. 

De heer Marinower is steeds een voorvechter geweest van de herinnering van de Shoah en zijn functie als voorzitter van het Joods museum van Deportatie en Verzet Mechelen (Kazerne Dossin) is daar het beste bewijs van.

Raphaël Werner, voorzitter FJO


vrijdag 22 apr 2016

Het FORUM der Joodse Organisaties
wenst u allen

The FORUM of Jewish Organizations 
wishes you all  

Chag Pessach Sameach

The FORUM of Jewish Organizations wishes you Happy Holidays

 

Tijdens het joodse paasfeest (Pessach) zijn wij gesloten
van vrijdag 22/04 t/m zondag 01/05/2016


woensdag 20 apr 2016
Bron:  The Times of Israel - foto: Leden van de Libanese Hezbollah [AFP/Mahmoud Zayyat]

Members of Lebanon's Shiite movement Hezbollah hold their flags during the funeral of a Hezbollah fighter, who was killed while fighting alongside Syrian government forces in Syria, March 1, 2016. (AFP/MAHMOUD ZAYYAT)"Arab Parliament declares Hezbollah a terror organization" - The Times of Israel - Announcement comes weeks after Arab League, Gulf Cooperation Council adopt similar resolutions against Lebanese Shiite group

The Arab Parliament on Sunday designated the Lebanon-based Shiite group Hezbollah a terrorist organization, weeks after two other major pan-Arab bodies adopted resolutions declaring the same.

Parliament Speaker Ahmed al-Jarwan condemned Hezbollah for "undermining the security of many countries in the region," given its deep involvement in the Syrian civil war, but said the 22-member, pan-Arab body created by the Arab League in 2001, hoped the group would continue fighting Israel.

"We hope Hezbollah points its weapons at Israel," al-Jarwan is quoted as saying by Lebanon's Naharnet news website.

Created by Iran in the 1980s, Hezbollah is openly committed to the destruction of Israel,  ...


woensdag 20 apr 2016
Bron:  Elsevier.nl - foto: Afshin Ellian
Prof. mr. dr. Afshin Ellian - Elsevier.nlHij is er weer. Ons personage dat gelooft in revoluties: 'Staan we voor een revolutie in Frankrijk?' Dat is een vreemde formulering, 'voor een revolutie staan'. Alsof de revolutie een entiteit is, een ding, een goddelijkheid wellicht. Eigenlijk had de vraag moeten luiden: staan we aan de vooravond van een revolutie in Frankrijk?

Ik neem u mee in de revolutionaire visioenen van ons personage: 'We zijn wel op een scharnierpunt aanbeland, en het is een feit dat radicale ideeën nu aan zet zijn, maar je kunt geen revolutie op touw zetten met standpunten die de status-quo bepleiten.' Dat is ernstig.

Solidariteit

De beroepsrevolutionair wil de democratie en solidariteit verdedigen. Daarin geloofde ook Lenin, de vader van alle revolutionairen. Hij wilde de democratie niet opheffen; Lenin en zijn broeders wilden de ware democratie en de solidariteit laten herrijzen.

Lenins latere leerling schrijft verder: 'We moeten ons daarvan bewust zijn in onze mobilisatie.' Het gaat hier om dat laatste woord: mobilisatie. Dat is een militaristisch begrip dat in de politiek het organiseren van de massa impliceert. Dat was inderdaad de kernactiviteit van totalitaire revolutionaire bewegingen als het bolsjewisme en het nationaal-socialisme. ...


woensdag 20 apr 2016

Zondag 17 april heeft de herdenking plaatsgevonden in Boortmeerbeek van het “Stoppen van het XXste Konvooi” - een uniek feit in West-Europa - van de Dossin Kazerne (Mechelen) naar het vernichtigingskamp Auschwitz-Birkennau.

Van de 1.613 gedeporteerden konden er 119 definitief ontsnappen, van dit konvooi kwamen er in 1945 slechts 152 overlevenden terug.

Als opening van de ceremonie werd het lied "Le chant des partisants" gezongen. Het beroerde alle aanwezigen tot in het diepst van hun hart.

Burgemeester Michel Baert  dankte de aanwezigen, daar zij door hier aanwezig te zijn, een radicale keuze hadden gemaakt tegen terreur.

Michel Laub, vertegenwoordiger van de Centraal Israëlitisch Consistorie, schetste het contrast van deze heldendaad, tegenover de Islamitische terreur. Hij benadrukte dat de opvoeding en het leren onderscheid maken, tussen goed en kwaad zowel als het nemen van persoonlijke verantwoordelijkheid van primordiaal belang zijn.  (zie toespraak hieronder) ...


donderdag 14 apr 2016
Bron:  FJO - foto: Min. van BZ Jan Jambon

Min. van BZ Jan JambonHet FJO heeft kennis genomen van de commotie die een uitspraak van minister Jambon teweeg bracht die hij in het VTM Nieuws van 9 april j.l. heeft gedaan.

De minister antwoordde op een vraag hoe het zo lang kon duren voor de politie en opsporingsdiensten achter de schuiladressen van enkele terroristen kwamen.

Minister Jambon trok toen een vergelijking met Joodse onderduikers tijdens de bezetting die eveneens vaak kans zagen zich "gelukkig" aan arrestatie door een "misdadig regiem" te onttrekken. Soms zelfs enkele jaren lang.

Op geen enkele wijze heeft minister Jambon - zo benadrukt hij - terroristen willen vergelijken met Joden. Hij heeft er slechts op gewezen dat het voor opsporingsdiensten moeilijk is achter de schuilplaatsen te komen van mensen op wie jacht wordt gemaakt als zij hulp krijgen van mensen in de samenleving. Sommigen - ook in Joodse kring - meenden de woorden van de minister te moeten begrijpen alsof hij Joodse onderduikers en terroristen op een lijn stelde.

Het FJO heeft inmiddels informeel contact met de minister gehad die beklemtoonde dat hij geenszins Joodse onderduikers en terroristen op een lijn wilde stellen. Hij wilde slechts duidelijk maken dat opsporingsdiensten vaak moeilijk mensen kunnen vinden die zich met hulp van derden weten schuil te houden. ...


donderdag 14 apr 2016
Bron:  foto: Affiche van de film DER STAAT GEGEN FRITZ BAUER

Affiche film DER STAAT GEGEN FRITZ BAUERVanaf 20 april komt DER STAAT GEGEN FRITZ BAUER in de Belgische bioscopen:

Der Staat gegen Fritz Bauer vertelt het publiek misschien minder bekende, maar historisch cruciale verhaal van Fritz Bauer en diens strijd om de beruchte Nazi-crimineel Adolf Eichmann voor het (Duitse) gerecht te brengen.

Regisseur: Lars Kraume
Synopsis: 1957 - Procureur Fritz Bauer wil Nazi-kopstuk Adolf Eichmann, ondergedoken in Argentinië, voor de Duitse rechtbank brengen. Maar in zijn speurtocht krijgt hij te maken met het establishment dat niets liever wil dan het verleden te laten rusten. In zijn moedige strijd voor waarheid en rechtvaardigheid ziet Bauer zich genoodzaakt minder legale paden te betreden, waardoor zijn carrière en privéleven in gevaar komen.

De releasedatum van 20 april is dan ook doelbewust gekozen in functie van de 55ste verjaardag van het begin van het Eichmann-proces dat op 11 april 1961 van start ging in Israël. ...


Pagina 1 van 135  >  >>

 

Doelstellingen

 • Bestrijding van racisme, antisemitisme en xenofobie, onder gelijk welke vorm;  aanmoedigen van verdraagzaamheid en bevorderen van wederzijds begrip onder alle volkeren;
 • Steunen van maatregelen die de veiligheid van de joodse gemeenschap - haar leden, haar
  organisaties en haar instellingen - moeten verzekeren;
 • Bevorderen van de solidariteit met de Staat Israël, toevluchtsoord voor alle vervolgde en bedreigde
  joden en joodse gemeenschappen;
 • Steun en hulpverlening aan alle joden en joodse gemeenschappen waar ook ter wereld, die omwille
  van hun afkomst vervolgd en bedreigd worden;
 • Samenwerking met het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, vertegenwoordigend lichaam
  van de Israëlitische Gemeenten in België;
 • Verdediging en bevordering van het nationaal en internationaal joods historisch, cultureel en religieus erfgoed;
 • Bevorderen van de verstandhouding en het onderling begrip binnen de joodse gemeenschap.

Contact

Forum der Joodse Organisaties

Lange Herentalsestraat 48
BE - 2018 Antwerpen
Tel: +32 (0)3 231 58 48

debug_display($entry);