Pagina 1 van 120  >  >>

woensdag 20 mei 2015
De Israëlitische Gemeenschap van Brussel
en het Joods Museum van België


in samenwerking met
het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België en het Forum der Joodse Organisaties

nodigen u uit op de ceremonie ter ere van de slachtoffers van de aanslag van 24 mei 2014 die zal worden gehouden op 
maandag 1 juni 2015 om 19 uur stipt

in de Grote Synagoge van Brussel - "Grote Synagoge van Europa" - Regentschapsstraat 32 te 1000 Brussel


Deuren openen om 17:45 - Deuren sluiten om 18:45
Reserveringen vóór vrijdag 22 mei 2015:
Tel. 02.512.43.34. - Info@synaregence.eu 

 


vrijdag 15 mei 2015
Bron:  Curieus - foto: Affiche Anne Frank tentoonstelling door Curieus Kapellen

Affiche Anne Frank tentoonstelling door Curieus KapellenAnne Frank tentoonstelling door Curieus Kapellen

De tentoonstelling bevat 32 foto- en tekstpanelen en schetst een beeld van de tijd waarin Anne Frank leefde en van de historische ontwikkelingen tussen 1929 en 1945. Het levensverhaal van Anne Frank wordt aangevuld met getuigenissen van overlevenden. De expo is verdeeld over 5 periodes, waarin telkens een thema is uitgewerkt dat nog steeds brandend actueel én relevant is.

Wanneer:
zo 10/05/15 van 14:00 tot 18:00 do 14/05/15 van 14:00 tot 18:00 za 16/05/15 van 14:00 tot 18:00 zo 17/05/15 van 14:00 tot 18:00 za 23/05/15 van 14:00 tot 18:00 zo 24/05/15 van 14:00 tot 18:00

Waar:
Exporuimte 't Oud gemeentehuis - Antwerpsesteenweg 2, 2950 Kapellen


maandag 11 mei 2015
Bron:  Hans Knoop / FJO - Foto: "de Trein der 100" screenshot uit Terzake 9 mei "Jongeren naar Auschwitz"
Trein der 1000_screenshot Terzake 09052015Het FORUM der Joodse Organisaties protesteert met klem tegen de zaterdag 9 mei in het VRT programma Terzake gewekte suggestie als zouden joden in Israël zich in de bezette gebieden aan dezelfde oorlogsmisdaden schuldig maken als ruim 70 jaar geleden de Nazi's deden in Auschwitz.

In een reportage over een groep Vlaamse jongeren die een bezoek brachten aan Auschwitz wordt door een deelneemster van ogenschijnlijk Palestijnse afkomst een parallel getrokken tussen de genocide op de Joden door de Nazi's en de behandeling van de Palestijnen door de Israëli's.

De Vlaamse krijgt in de reportage onverwacht bijval van de Nederlandstalige vrouwelijke Joodse gids (zelf overlevende van Auschwitz) die haar verzekert dat ook zij zonder meer achter de Palestijnen staat en het optreden van Israël zonder meer veroordeelt.

De Joodse gids zegt spottend "antisemiet" te zijn (of te worden gevonden) maar stelt in haar reactie de Holocaust en behandeling van Palestijnen in het geheel niet op een lijn. ...


donderdag 7 mei 2015

Burgemeester Bart De Wever op de SHoah herdenking 6 mei 2015 Hierbij de toespraken van Burgemeester Bart De Wever, Schepen Philip Heylen en van onze voorzitter Raphael Werner.

Toespraak 6 mei 2015 Shoah - Burgemeester Bart De Wever 
"Laat ons klaar en duidelijk zijn: dit kan niet door de beugel, toen niet, vandaag niet, morgen niet, nooit" ...

"Laat ons hopen dat de krachten van het kwade en de duisternis deze keer worden verslagen vooraleer ze nog meer onschuldige slachtoffers maken. Er is geen beter moment dan vandaag om deze hoop uit te spreken. ..."

Toespraak 6 mei 2015 Shoah - Schepen Philip Heylen 
"... de ontmoeting die het meest indruk op me heeft gemaakt is die met  Rav Lau – vandaag chief rabbi van Tel Aviv, maar tot voor kort jarenlang chief rabbi van Israël en holocaust survivor.  ‘The Holocaust is not only the heritage of the past but also has many implications for the present and the future’ zegt hij want ‘its lessons is to serve as a warning sign for generations to come’.  ..."

Toespraak 6 mei 2015 Shoah -  Voorzitter FJO Raphael Werner 
"...Zijn er 70 jaar na datum al mensen die vergeten zijn hoe snel de zaken kunnen escaleren? Hoe gecamoufleerde haat zich in een mum van tijd tot een ingenieus moordapparaat ontwikkelt?
Laten we bidden en hopen dat het heengaan van zes miljoen slachtoffers voor altijd zal herinnerd en herdacht worden. ...


donderdag 7 mei 2015
Raphael Werner, voorzitter FJO op de herdenking Shoah 6 mei 2015"Never forget - Vergeet nooit - N'oubliez jamais"

Het FORUM der Joodse Organisaties wenst de prominenten en alle deelnemers langs deze weg van harte te danken voor hun deelname aan de herdenkingsplechtigheid van gisteren woensdag 6 mei.

Waren aanwezig op de plechtigheid:
Burgemeester Bart De Wever, Voorzitter van het Joods Museum van Deportatie en Verzet (JMDV) Claude Marinower, schepen voor Cultuur Philippe Heylen, tevens gastsprekers op het evenement; en o.a. Vlaams Minister van Financiën Annemie Turtelboom, Canadese Ambassadeur Denis Roberts, Hongaarse Ambassadeur Zoltàn Nagy, Israelische Ambassadeur Yaacov Revah, Amerikaanse Chief Deputy of Mission Mark Storella, Militaire Commandant van de Provincie Antwerpen Kol. SBH Ing. Paul Haccuria, Commissaris Afdelingschef Lokale politie Koen Claus. Ook schepenen van de Stad Antwerpen waren aanwezig o.a. Ludo Van Campenhout, Nabilla Ait Daoud, Fractieleider NV-A André Gantman, ...

 


woensdag 6 mei 2015
Bron:  Ned2 - NPO - Hans Knoop

Hans Knoop

In het kader van de 40-45 mei herdenkingen heeft Ned2 op Zondag 3/5 om 23:10  de 1 uur durende documentaire van Hans Knoop en Ruud van Gessel uitgezonden.

Bekijk of herbekijk via deze link de doumentaire van 2Doc: "De langste nacht voor de Joodse Raad" - uitgezonden op Ned2 op Zondag 3/5/2015  (NPO)

"De langste nacht voor de Joodse Raad, het einde van een illusie"

Hans Knoop werd vooral bekend door zijn rol in 'de zaak Menten' uit 1977.
Op vasthoudende en spectaculaire wijze ontmaskerde hij de Nederlandse oorlogsmisdadiger Pieter Menten die vervolgens gearresteerd en berecht werd. Inmiddels 72 jaar is Knoop nog altijd een gedreven journalist. In deze documentaire waarin de persoonlijke ervaringen van zijn familie met de Joodse Raad het startpunt vormt, staat deze door de nazi's ingestelde instantie en de rol van de beide voorzitters, Asscher en Cohen, centraal.
Ook 70 jaar na de bevrijding een nog altijd zeer delicaat onderwerp. Over de Joodse Raad en zijn voorzitters schreef Knoop al in 1983 een boek dat tot felle reacties leidde.
In deze documentaire ontmoet hij onder andere Rob Oudkerk, kleinzoon van voorzitter David Cohen. Even gedreven als voorheen, maar rijper en milder, laat Knoop zien hoe Asscher en Cohen voor een volstrekt onmogelijke taak stonden. ...

Link: http://www.npo.nl/2doc/03-05-2015/POW_01112853


vrijdag 1 mei 2015
Bron:  FJO - foto: de Vertegenwoordigers van de Joodse Gemeenschap van België ontvangen op kabinet van de Premier (rechts Raphael Werner en Eli Ringer naast de Premier) Nov. 2014
Ingevolge de talrijke gesprekken met de vertegenwoordigers van de Joodse Gemeenschap van België, zijnde het FORUM der Joodse Organisaties, het CCOJB en het Consistorie (CCIB), met de Eerste minister Charles Michel en de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon over de beveiliging van de Joodse burgers en gebouwen werd recentelijk door Eerste minister Michel beloofd aan de Joodse Gemeenschap om de structurele veiligheid van Joodse gebouwen en instellingen te subsidiëren.

Het FORUM der Joodse Organisaties, is verheugd dat dit nieuws thans publiek bevestigd werd in een interview van de Eerste minister aan de journalisten van Joods Actueel dhr. Michael Freilich en hoofdredacteur Terry Davids.

donderdag 30 apr 2015

Questions à la Une - RTBF logoBekijk of herbekijk de reportages uit Questions à la Une :
"Pourquoi ne sommes-nous pas tous Charlie ? - Juifs de Belgique : rester ou partir ?" 

"Juifs de Belgique : rester ou partir ?"

130 actes antisémites en 2014. Soit une hausse de 60% par rapport à 2013, selon le Centre interfédéral de l'Egalité des chances.
Au vu de ces chiffres, la Belgique connaît une hausse inquiétante d'actes antisémites.
Près d'un an après l'attentat contre le musée juif de Bruxelles, et alors que le nombre de départs de Juifs vers Israël mais, surtout vers les Etats-Unis ou le Canada, est en nette augmentation, Questions à la une est parti à la rencontre de membres de la communauté juive de Belgique forte de quelques 30.000 membres.
Brigitte, Dan, Dario, Gérard, Anne, Shirley, Simon et bien d'autres, membres ou représentants de cette communauté intégrée depuis longtemps en Belgique, ont exprimé leur malaise, leur mal-être dans la Belgique d'aujourd'hui. Un sentiment d'abandon parfois mais, aussi leur espoir dans une vraie prise de conscience sur les risques que cette recrudescence de l'antisémitisme fait peser, non seulement sur l'avenir de cette communauté juive mais, aussi sur celui des valeurs qui font le socle des systèmes démocratiques en Europe.
Une enquête de Hervé De Ghellinck ... 

Video link naar RTBF reportage: http://www.rtbf.be/video/detail_juifs-de-belgique-rester-ou-partir?id=2012262 


Pagina 1 van 120  >  >>

 

debug_display($entry);