Pagina 1 van 113  >  >>

vrijdag 30 jan 2015
Bron:  Het Laatste Nieuws - foto: Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits

Minister Hilde CrevitsVlaams minister van Onderwijs Crevits ondertekende in Kazerne Dossin een engagementsverklaring met de vertegenwoordigers van alle onderwijsnetten.

Op 27 januari tekenen de Vlaamse regering en de Vlaamse onderwijskoepels een bijzondere engagementsverklaring in Kazerne Dossin. Met deze verklaring garandeert het onderwijs dat elke leerling inzicht zal krijgen in de 'genocide(s) en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Tweede Wereldoorlog'. De ondertekening gebeurt op de symbolische datum van 27 januari, de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.

De locatie, Kazerne Dossin, en het tijdstip, dag op dag zeventig jaar na de bevrijding van het nazi-uitroeiingskamp Auschwitz, waren niet toevallig gekozen. Met de engagementsverklaring willen alle Vlaamse onderwijsnetten (VSKO, GO!, POV, OVSG en OKO) garanderen dat elke student in het secundair onderwijs inzicht krijgt in genocide en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Tweede Wereldoorlog. ...


woensdag 28 jan 2015
Bron:  Joods Actueel / De Redactie / De Tijd - foto: Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) [Belga]

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) laat zich in De Tijd kritisch uit over de manier waarop de federale regering de radicalisering aanpakt. "Het afnemen van de nationaliteit is een wapen dat meerdere extremistische regimes hebben gebruikt. Een van de eerste maatregelen van de nazi's was de Joden hun Duitse nationaliteit afnemen. Het Vichy-regime in Frankrijk deed hetzelfde."

Eli Ringer, die gisteren terugkeerde uit Auschwitz, waar hij als voorzitter van de Stichting Jodendom van België, in gezelschap van het Belgisch vorstenpaar, Premier Charles Michel en Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken, de plechtigheid van de 70ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp bijwoonde, kon zijn oren niet geloven bij het aanhoren van dergelijke grofheid.

"Dat onderwijsminister Hilde Crevits gisteren in Mechelen in het Holocaustmuseum een protocol ondertekende met alle Vlaamse onderwijskoepels zodat elke leerling in Vlaanderen gegarandeerd zal weten welke nazimisdaden zich ook op Belgisch grondgebied afspeelden is een enorme stap vooruit en dat stemt uiterst dankbaar", aldus Ringer die eraan toevoegt dat blijkbaar sommige volwassenen, en zelfs niet van de minste, ook dringend aan een bijles herinneringseducatie toe zijn. ...


woensdag 28 jan 2015
Bron:  FJO - foto: Vlnr. Premier CH. Michel, M. Sosnowski, Vicepremier D. Reynders, R. Sluszny, Koning Filip en Koningin Mathilde, S. Samuel, E. Ringer, J. Klener, P. Kornfeld, M. Eisenstorg en Belgische Ambassadeur in Polen Colette Taquet.
Vlnr. Premier CH. Michel, M. Sosnowski, Vicepremier D. Reynders, R. Sluszny, Koning Filip en Koningin Mathilde, S. Samuel, E. Ringer, J. Klener, P. Kornfeld, M. Eisenstorg

De bevrijding van Auschwitz 70 jaar geleden was gisteren het belangrijkste evenement, niet enkel voor heel Europa, maar ook voor Rusland, de Verenigde Staten en de hele democratische wereld.

Koning Filip en Koningin Mathilde waren aanwezig bij de Internationale herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen.

Het Belgische koningspaar werd vergezeld door Premier Charles Michel en Vice-premier Didier Reynders.

Op initiatief van de Belgische regering werden ook een aantal Belgische overlevenden van het kamp Auschwitz-Birkenau mee uitgenodigd, o.a. de heer Salomon Samuel uit Antwerpen en enkelen uit Brussel.

De Belgische Joodse Gemeenschap werd vertegenwoordigd door Prof. Dr. Julien Klener, Voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, de heer Eli Ringer, Voorzitter van de Stichting van het Jodendom van België; mevrouw Regina Sluszny die Het Ondergedoken Kind vertegenwoordigt, de heer Michel Eisenstorg; Voorzitter van de Vereniging van de Joodse Weggevoerden in België-Dochters en Zonen der Deportatie; en de heer Maurice Sosnowski, Voorzitter van het CCOJB.
Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) werd vertegenwoordigd door Ondervoorzitter de heer Pinkas Kornfeld (wegens afwezigheid van voorzitter Raphael Werner, die in het buitenland was). ...


dinsdag 27 jan 2015
Bron:  CCIB - Foto: Prof. Dr. Julien Klener, Voorzitter CICB

Prof. Dr. Julien Klener, Voorzitter CICB / Président CCIBToespraak van Prof. Dr. Julien Klener (Voorzitter CICB) op maandag 26 januari 2015 in de Grote Synagoge van Brussel, Grote Synagoge van Europa, tijdens de herdenkingsplechtigheid ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de Bevrijding van de Concentratiekampen

"Dames en Heren,

Over Auschwitz denken is balanceren tussen sprakeloosheid en de plicht tot memorerend spreken. Auschwitz is dat inktzwarte tijdvak, die onheilsplek in het land van de dood, waar iets gebeurd is wat er nog nooit gebeurd was. Auschwitz is synoniem voor de godsgruwelijke, onverwoordbare aanslag op de idealen van een ethisch redelijk en rechtvaardig wereldbeeld. Auschwitz, of hoe een onderliggende ideologie van diep in het bloed gedrongen apocalyptische haat, leidde naar vernietigingskampen die in hun tomeloze kwaadaardigheid alle fantasieën over de hel overtroffen en die complete coherente werelden waren met als eigen tijdmaat pijn en ontluistering gefundeerd op de technologie van de zinloze ontmenselijking. Lijken werden er geproduceerd zonder enig ander doel dan de productie van lijken. ...


dinsdag 27 jan 2015
Bron:  Premier.be / foto: Premier Charles Michel in de Grote synagoge van Europa te Brussel op 26 jan 2015

Premier Charles Michel in de Grote synagoge van Europa te Brussel op 26 jan 2015

Toespraak van de Premier op maandag 26 januari 2015 in de Grote Synagoge van Brussel, Grote Synagoge van Europa, tijdens de herdenkingsplechtigheid ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de Bevrijding van de Concentratiekampen

"Mesdames & Messieurs, Dames en Heren,

Il y a 70 ans, les Alliés découvraient avec stupeur l'horreur indicible des camps de la mort. La Shoah n'a pas d'équivalent dans l'histoire pourtant riche en atrocités.
C'est un crime industriel, planifié et méthodique. C'est un crime contre l'essence même de l'homme. C'est un crime qui entendait dénier à une partie de l'humanité le droit d'en faire partie.
C'était il y a septante ans. C'était hier.

Aujourd'hui, je me tiens devant vous pour commémorer ce tragique événement. Je me tiens devant vous pour rendre hommage à ces six millions de Juifs exterminés durant la guerre.
Je me tiens devant vous pour réaffirmer notre condamnation de ce crime à jamais impardonnable. Pour ces raisons, je serai demain à Auschwitz. Je participerai aussi le 5 mai au train des 1000. ...


maandag 26 jan 2015

Remarks by Ambassador Samantha Power, U.S. Permanent Representative to the United Nations, at a General Assembly Meeting on Anti-Semitism

Samantha Power, U.S. Permanent Representative to the United Nations  -  New York, NY - January 22, 2015

In Judaism, the Sabbath is a holy day of rest and spiritual reflection, when Jews remember the miracle of Genesis and the exodus that followed their ancestors’ liberation from slavery. For many Jews, the ritual centers on Shabbat dinner, which begins at sundown on Friday night. Families come together to light the candles and sing the blessings over wine and challah.

January 9, 2015, the day a terrorist attacked a kosher supermarket in Paris, was a Friday.  ...


vrijdag 23 jan 2015

Antwerpen, 23 januari 2015 - De vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap van België, Prof. Julien Klener (CCIB), Dhr. Eli Ringer (FJO) en Dhr. Maurice Sosnowski (CCOJB), werden deze voormiddag ontvangen door Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, naar aanleiding van de geurtenissen in Parijs en te Verviers.

In een open gesprek werden diverse onderwerpen behandeld, zoals de gevolgen van het gebeuren op onze samenleving in het algemeen én op de Joodse gemeenschap in het bijzonder.

Aan bod kwamen verder de vraag naar de aanstelling van een Speciale Europese gezant belast met de antisemitische problematiek.
Verder werd van gedachten gewisseld omtrent een duidelijk signaal vanwege ons land tijdens het actuele V.N.-debat over jodenhaat.

Version en français ci-dessous (cliquer ici)


vrijdag 23 jan 2015
Bron:  De Standaard - foto: screenshot medeplichtige M. Nemmouche [DS]
screenshot medeplichtige M. Nemmouche [DS]Mehdi Nemmouche (29) kreeg hulp bij de aanslag op het joods museum. Het ziet er zelfs meer en meer uit dat hij minstens twee medeplichtigen had. Nieuwe politiebeelden tonen één van die medeplichtigen.
Net als de recent verijdelde aanslagen op politiekantoren en politiemensen, blijkt de aanslag op het joods museum van 24 mei steeds meer het werk te zijn van een groep.

De federale politie heeft nu de beelden verspreid van een man die in het gezelschap van Mehdi Nemmouche te zien is op 28 mei 2014, vier dagen na de aanslag.

De beelden werden gemaakt op de Koning Albert II laan, vlakbij het Noordstation in Brussel. Op het moment dat Nemmouche een ticket ging kopen voor de bus naar Marseille. Een dag later stapte hij ook effectief op de bus naar Marseille. Bij zijn aankomst daar werd hij opgepakt bij een controle door de douane. Ondertussen werd Nemmouche uitgeleverd en zit hij in Brugge in de cel.

De politie doorploegde na de aanslag alle camerabeelden van de stad waarom Nemmouche zou kunnen te zien zijn. Daarbij vonden ze de beelden die nu opdoken. De bewuste beelden zijn al maanden in het bezit van het gerecht. Maar men slaagde er niet in de man naast Nemmouche te identificeren. Daarom werd nu een opsporingsbericht verspreid. ...


Pagina 1 van 113  >  >>

 

Doelstellingen

 • Bestrijding van racisme, antisemitisme en xenofobie, onder gelijk welke vorm;  aanmoedigen van verdraagzaamheid en bevorderen van wederzijds begrip onder alle volkeren;
 • Steunen van maatregelen die de veiligheid van de joodse gemeenschap - haar leden, haar
  organisaties en haar instellingen - moeten verzekeren;
 • Bevorderen van de solidariteit met de Staat Israël, toevluchtsoord voor alle vervolgde en bedreigde
  joden en joodse gemeenschappen;
 • Steun en hulpverlening aan alle joden en joodse gemeenschappen waar ook ter wereld, die omwille
  van hun afkomst vervolgd en bedreigd worden;
 • Samenwerking met het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, vertegenwoordigend lichaam
  van de Israëlitische Gemeenten in België;
 • Verdediging en bevordering van het nationaal en internationaal joods historisch, cultureel en religieus erfgoed;
 • Bevorderen van de verstandhouding en het onderling begrip binnen de joodse gemeenschap.

Contact

Forum der Joodse Organisaties

Lange Herentalsestraat 48
BE 2018 Antwerpen
Tel: +32 (0) 3 231 58 48
Fax: +32 (0) 3 232 52 62

debug_display($entry);